FietsParKeur 2.0: de nationale norm voor veilig fietsparkeren

Om de groei van het fietsgebruik te stimuleren en te faciliteren zijn veilige, prettige en duurzame fietsparkeervoorzieningen van essentieel belang. Vanuit de Stichting FietsParKeur leveren vertegenwoordigers van gebruikers, fabrikanten en aanbieders hier sinds 1999 een wezenlijke bijdrage aan. Bijvoorbeeld door het toekennen van FietsParKeur aan fietsparkeersystemen die aan de strenge eisen uit het Normstellend Document voldoen. En met de handige Keuzewijzer waarmee voor elk project snel en eenvoudig de juiste fietsparkeeroplossing gekozen kan worden.

Met de aanpassing van het zogenaamde Normstellend Document en de daarop gebaseerde Keuzewijzer heeft FietsParKeur haar dienstverlening op deze ontwikkelingen aangepast én uitgebreid. 

Overgangsfase van FietsParKeur 1.0 naar 2.0

Met de lancering van FietsParKeur 2.0, wordt een nieuwe, uitgebreidere systematiek geïntroduceerd om alle door fabrikanten aangeboden fietsparkeersystemen te keuren. Het Normstellend Document 2.0 legt hiervoor de inhoudelijke basis. En zodra een systeem volgens deze FietsParKeur 2.0-norm is goedgekeurd, wordt het opgenomen in de Keuzewijzer. U vindt op de website dus een overzicht van alle (1.0 en 2.0) goedgekeurde systemen. En u kunt een steeds groter aantal systemen via de Keuzewijzer doorzoeken om de juiste keuze voor uw specifieke project te kunnen maken. 

Nieuw: de Keuzewijzer

De door het onafhankelijke College van Deskundigen van Stichting FietsParKeur goedgekeurde systemen voldoen aan hoge eisen op het gebied van veiligheid, gebruiksgemak en duurzaamheid. Met de Keuzewijzer selecteert u op eenvoudige wijze het juiste parkeersysteem voor uw project op basis van voor u relevante criteria, zoals:

  • Het type fiets: standaard, hybride, e-bike, speed pedelec.
  • Veelvoorkomende accessoires, zoals met kratjes, met kinderzitjes, met grote fietstassen.
  • Kenmerken van de te verwachte gebruiker(s).
  • Overige kenmerken als parkeerduur, weersinvloed, mogelijkheid tot aanbinden, robuustheid, beheer/onderhoud en tilcomfort

Heeft u voor uw project al een systeem gekozen en wilt u weten of deze voldoet aan de FietsParKeur-norm? Of bent u zich aan het oriënteren? Op de website van FietsParKeur vindt u een overzicht van alle goedgekeurde systemen.

FietsParKeur: onafhankelijk en betrouwbaar

Stichting FietsParKeur verzorgt sinds 1999 de toetsing en certificatie van fietsparkeersystemen. Aan de hand van het Normstellend Document Fietsparkeersystemen vindt tweemaal per jaar de toetsing en certificering van de systemen plaats door een onafhankelijk College van Deskundigen. Het College bestaat uit vertegenwoordigers van de Fietsersbond, de sectie Fietsparkeervoorzieningen van de Vereniging Straatmeubilair (voorheen de vereniging van Fabrikanten van Fietsparkeervoorzieningen FIPAVO) en andere (onafhankelijke) bij het fietsparkeerbeleid betrokken organisaties. Zowel de eisen en wensen van de fietser (zoals veiligheid, begrijpelijkheid en gemak) als die van de inkoper of beheerder (zoals duurzaamheid en onderhoud) worden meegenomen. Hier vindt u een overzicht van de leden.

Meer weten?

Heeft u vragen of suggesties voor FietsParKeur? Wilt u als fabrikant meer weten over de toekenning van FietsParKeur? Heeft u belangstelling om zitting te nemen in het College van Deskundigen? Neem dan even contact met ons op zodat wij u meer kunnen vertellen.