Wim van der Ham is de uitredend voorzitter van FietsParKeur. Hij is vanaf het begin in 1999 betrokken bij de organisatie. In twintig jaar is er veel veranderd, vindt Van der Ham: “Er zijn meer mensen gaan fietsen door veilige en betere stallingen.”
“Men zocht in 1999, naast de Fietsersbond en Fipavo, naar een onafhankelijke voorzitter voor het bestuur”, begint Van der Ham te vertellen over zijn rol binnen FietsParKeur. “Je moet het zo zien; het bestuur loopt een beetje parallel met het College van Deskundigen. De besluiten die zij nemen, worden uiteindelijk aan ons als bestuur voorgelegd. Meestal nemen we deze dan over.”
Belang FietsParKeur
Het belang van FietsParKeur is groot vindt Van der Ham. “We zijn als Nederland fietsland nummer 1 of 2 in de wereld. Aanvankelijk was het niveau van de stallingen ondermaats. Nu, twintig jaar later, zijn de rekken veel beter en veiliger. Ik denk dat hierdoor ook meer mensen zijn gaan fietsen. Daarnaast zijn het aantal diefstallen door verbeterde fietsparkeerplaatsen afgenomen.” Van der Ham geeft wel aan dat er voor ProRail nog een flinke opgave ligt om nog zo’n 200.000 fietsparkeerplaatsen op stations van een kwalitatieve uitwerking te voorzien. "Maar ProRail heeft de laatste jaren wel bewezen dat goede stallingen een prioriteit hebben. Er zijn al veel veilige en comfortabele fietsparkeerplaatsen gerealiseerd op loopafstand van de perrons."
Slagroom op de taart
“De veranderingen van de verschillende type fietsen hebben uiteindelijk geleid tot een 2.0 versie van het Normstellend Document”, zegt Van der Ham. Met de lancering van FietsParKeur 2.0 wordt een nieuwe, uitgebreidere systematiek geïntroduceerd om alle door fabrikanten aangeboden fietsparkeersystemen te keuren. Als slagroom op de taart is daarbij een Keuzewijzer gemaakt. “De opdrachtgever kan nu heel makkelijk finetunen op de verschillende eisen die ze hebben. Wij geven als FietsParKeur geen aanbevelingen, maar een overzicht waar de verschillende stallingen geschikt voor zijn. De verschillende functie-eisen worden weergegeven. Afnemers kunnen zo ook zien of een stalling tot zijn recht komt in de gebouwde omgeving.”
Eerder aan tafel
Van der Ham zwaait nu af als voorzitter van FietsParKeur. Hij wordt vervangen door José van Dijk. “Ik ben blij met haar voordracht. Ze heeft ervaring in de politiek en als ondernemer.” Hij heeft nog wel een tip voor de nieuwe voorzitter. “Gemeenten en scholen moeten eerder in contact komen met FietsParKeur. Het is daarbij van belang dat we eerder aan tafel komen te zitten. En niet pas als bijvoorbeeld een school, ziekenhuis of stadscentra klaar is en men denkt; oh ja, we hebben ook nog een parkeerplek nodig voor 2000 fietsen.”
‘Er zijn meer mensen gaan fietsen door veilige en betere stallingen’
12 maart 2019